V-ati decis să incepeți o afacere? Aveți o idee perfectă de start-up? E timpul să o puneți în practică. Planul este gata, sunteți pregătit însă mai aveți un pas de făcut și anume, deschiderea unei firme prin care să rulați această afacere. În majoritatea cazurilor o societate cu răspundere limitată ( S.R.L. ) este cea mai potrivită formă de organizare a start-up-urilor pe piața românească. Dar oare este dificil să inființăm un S.R.L.? Durează mult? Costurile sunt mari? Acestea sunt cele mai dese intrebări pe care ni le punem când ne aflăm în fața demarării procesului de inființare a unei firme. Răspunsurile le puteți găsi în cele ce urmează.

 Începem cu o veste bună pentru antreprenori, de la 1 Februarie 2017 o serie de taxe au fost anulate, astfel înființarea unei firme a devenit un proces mult mai puțin costisitor, taxele percepute până acum pentru înmatricularea unei societăţi la Oficiul Național al Registrului Comerțului  fiind eliminate. O altă veste bună – termenul pentru înființarea unui S.R.L. ( societate cu răspundere limitată ) la același Oficiul Național al Registrului Comerțului  este în teorie de 3 zile lucrătoare. De ce spunem în teorie?  Pentru că dacă nu suntem familiari și nu ne informăm cu privire la documentele și pașii necesari de urmat acest proces poate deveni foarte repede unul mult mai lung și mai dificil decât am crezut atunci când am plănuit deschiderea unei firme. Acum să vedem care sunt pașii, actele și costurile necesare inființării unei firme tip S.R.L.

Pasul 1.  Alegerea și rezervarea denumirii firmei. Un sfat bun ar fi să fiți pregătit cu trei variante de denumire pentru a fi sigur că una din ele este disponibilă, se poate întâmpla ca prima variantă să fie deja utilizată de cineva și atunci mai bine vă asigurați că toate cele 3 variante sunt mulțumitoare pentru dumneavoastră. Cum spuneam și mai sus taxa de rezervare denumire a fost anulată așa că ONRC nu mai percepe nici o taxă pentru această procedură.

Pasul 2. Stabilirea obiectului principal de activitate și ale celor secundare conform clasificării societătilor comerciale in funcție de codul CAEN.  Conform legislației acest cod CAEN este obligatoriu și trebuie să reprezinte exact cu ce se va ocupa firma dumneavoastră în viitor.

Pasul 3. Stabilirea sediului social al viitoarei societăți. Acesta poate fi un imobil în proprietatea dumneavoastră ( contract de vânzare-cumpărare sau certificat de moștenitor ) sau un spațiu inchiriat ( contract de închiriere/subînchiriere ) ori o locație asupra căreia aveți un contract de comodat. Mai există și varianta unui spațiu luat în leasing imobiliar ( contract de leasing imobiliar ).

Pasul 4. Se redactează actul constitutiv. Cu acest act plus rezervarea de denumire a societății se merge la banca aleasă de dumneavoastră pentru deschiderea unui cont provizoriu în vederea depunerii capitalului social de minim 200 lei.

Pasul 5. În situația în care firma va avea asociat unic este necesară o declarație pe proprie răspundere a asociatului că îndeplinește condițiile legale să dețină această calitate respectiv  că nu mai deține calitatea de asociat unic in altă societate. Această declarație se dă în fața notarului public/avocat/registrul comerțului.

Pasul 6. Administratorul/administratorii societății trebui să dea de asemenea o declarație pe prorie răspundere precum că indeplinesc condițiile legale să dețină această calitate și totodată va/vor da un specimen de semnătură. Ambele, declarația și specimenul de semnătură, se pot da dă în fața notarului public/avocat/registrul comerțului. Acest pas și cel anterior vor necesita achitarea unor taxe între 50 și 100 lei.

Odată parcurși acești pași urmează depunerea dosarului la Registrul Comerțului din județul în care s-a stabilit sediul social al firmei, dosar în care se vor include toate documentele prezentate mai sus.

Ca o recapitulare costul inființării unei firme de tip S.R.L. în România este 300 lei – 200 lei ( capitalul minim social care de fapt va rămîne la dispoziția dumneavoastră ) plus 100 lei taxe ( notar pentru declarație și specimen de semnătură ).  Așadar acum să răspundem la cele trei intrebări:  “Costurile sunt mari?”Nu! În urma anulării acelor taxe de la inceputul lunii februarie  putem chiar spune că în România costurile pentru inființarea unei firme sunt printre cele mai scăzute din toată Uniunea Europeană.  “Durează mult?” – Din nou nu! Dacă urmăm pașii de inființare în mod corect procesul ca fi unul scurt și de succes. “Oare este dificil să inființăm un S.R.L.?” – Credem că răspunsul este evident Nu! Actele necesare nu sunt atât de complicate incât să ne oprească din a ne duce la bun sfârșit procesul de punere in aplicare a ideilor de afaceri. De fapt inființarea unei societăți comerciale nu este un obstacol ci doar un prim pas în lungul drum al start-up-ului de la idee la succes. Un al doilea pas la fel de important este alegerea calității fiscale si de impozitare a noii societăți, dar despre asta vom vorbi într-un viitor articol.

Sperăm că informațiile de mai sus v-au fost de ajutor, iar dacă dumneavoastră sunteți pregătit să porniți o nouă afacere dar nu aveți timpul necesar să treceți prin pașii inființării unei societăți, noi vă putem ajuta cu ofertă foarte bună pe care o găsiți aici.

Recent Posts

Leave a Comment

Contact

Pentru a intra in legatura cu echipa AN Contab, va rugam sa completati formularul de contact.