Începem cu un mic disclaimer, articolul acesta nu se dorește a fi un tratat complex de contabilitate aplicată ci mai degrabă o explicație în cuvinte cât mai simple pentru cei la început de drum în afaceri. Vom incerca să dăm câteva informații de bază și analize simple tuturor antreprenorilor, astfel încât aceștia să își ia deciziile privind sistemul de impozitare potrivit, în deplină cunostință de cauză.

În funcție de veniturile totale, firmele din România se împart în plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor sau impozit pe profit ( mai există o categorie de firme care plătesc un impozit specific, mai exact cele care desfăsoară activități în turism sau alimentație publică ).  De altfel, regulile pentru impozitarea microîntreprinderilor au fost serios modificate în ultima vreme, inclusiv la început de 2017. Credem și sperăm că nu vor mai apărea suprize legislative în acest domeniu măcar în viitorul apropiat, asa că putem face un rezumat al tipurilor si cuantumului impozitelor.

  1. Impozitul pe venitul microîntreprinderilor: se aplică la veniturile firmei și este în cuantum de 3% în cazul în care societatea nu are angajați și scade la 1% dacă firma are cel puțin un angajat full time. Se consideră microîntrepindere persoana juridică ce în exercițiul financiar anterior nu a depășit venituri de 500.000 euro, echivalent în lei la cursul valutar din 31 Decembrie anul precedent și are un capital social sub 45.000 lei.
  2. Impozitul pe profit: se aplică o impozitare de 16% din profitul companiei în condițiile în care firma depașește o cifră de afaceri ( venituri ) de 500.000 de euro sau capitalul social al acesteia este de peste 45.000 lei.

Ca o recapitulare și simplificare, dacă sunteți microîntrepindere aveți două opțiuni:

  • să plătiți impozitul pe venit – 3% fără angajați sau 1% dacă firma are angajat

sau

  • să plătiți impozitul pe profit – 16%.

Dacă nu sunteți microîntreprindere nu aveți decât opțiunea de a plăti impozitul pe profit (16%).

Dar cine poate fi microîntreprindere? Conform codului fiscal o microîntreprindere este, în 2017, acea persoană juridică ce a îndeplinit cumulativ, la 31 decembrie 2016, următoarele condiţii:

  • a realizat venituri, altele decât cele din activităţi desfăşurate în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, în domeniile jocurilor de noroc sau activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere şi gazelor naturale;
  • a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 500.000 euro (noul plafon introdus);
  • a realizat venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale;
  • capitalul social a fost deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale;
  • nu se află în procesul de dizolvare cu lichidare, înregistrat la registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti.

Să vedem câteva argumente pro și contra pentru cele două tipuri de impozitare.

Argumente impozit micro:

Pro:

– simplitatea calculării impozitului pe micro;

– impozite mai mici plătite statului;

– neimpozitarea veniturilor din subvenții.

Contra:

– imposibilitatea recuperării costului investiției;

– impozitul se plătește chiar și în condiții de neprofitabilitate;

Pentru impozitul pe profit argumentele ar fi:

Pro:

– plata impozitului la valoarea reală a profitabilității firmei;

– permite deducere pierderilor fiscale din anii anteriori;

– scutirea impozitului pe profit reinvestit.

Contra

– posibilitatea apariției erorilor în calcul, gradul de complexitate fiind mai ridicat;

– odată aleasă această opțiune nu se mai poate face trecerea la impozitul pe micro.

Să fim și mai concreți iată două exemple de alegere corectă a impozitului potrivit pentru afacerea respectivă.

Exemplul  1. O firmă de prestări servicii cu o cifră de afaceri de 100.000 lei. Să presupunem că cheltuielile firmei se ridică la 30.000 lei.

Impozitul pe micro ( veniturile microîntreprinderilor ) este de 3% în cazul în care firma nu are angajați, deci impozitul ar fi de 100.000 X 3% = 3000 lei. Daca firma are un angajat se aplică impozitul de 1% deci 1000 lei. Impozitul pe profit se calculeaza scăzând cheltuielile din totalul veniturilor ajungând la o bază de impozitare de 70.000 lei, la care se aplică procentul de 16%. Deci 70.000 X 16% = 11.200 lei. După cum observăm impozitul pe micro este mult mai mic chiar și în condițiile în care nu avem angajat. Așa că în cazul acesta cea mai bună de alegere pentru firma de prestări servicii este să fie plătitoare de impozit pe veniturile microintreprinderii.

Exemplul 2. O firmă care deține un website de vânzări online cu o cifră de afaceri de 500.000 lei. Să presupunem că adosul său comercial este în medie de 25%. Ca urmare firma are costuri cu marfa de 400.000 lei. Dacă la aceste costuri adăugăm cel puțin un angajat și cheltuieli diverse ( chirii, utilități etc. )  ajungem la un total de cheltuieli diverse anuale de 80.000 lei. Ca urmare profitul acesteia ar fi de 500.000 – 480.000 = 20.000 lei la sfârșitul anului. Dacă mai adăugăm o eventuală investiție în echipamente, deseori necesară,  în valoare de 10.000 lei în acel an, profitul societății ajunge la valoarea de 10.000 lei.

Impozitul pe micro ( veniturile microîntreprinderii ), având în vedere că firma are cel puțin un angajat,  ar fi de 1% adică 500.000 X 1% = 5000 lei. În schimb impozitul pe profit ar fi 10.000 X 16% = 1.600 lei. Deci impozitul pe profit ar fi alegerea cea mai bună pentru respectiva societate fiind de aproape trei ori mai mic decât impozitul pe micro. Dar cifra sa de afaceri fiind sub plafonul de 500.000 euro nu îi permite să aleagă această opțiune. Ce este de făcut? Există două variante: se continuă regimul fiscal actual al societății și se plătește impozitul pe micro, clar mai mare și mai costisitor în comparație cu impozitul pe profit sau se decide trecerea la plata impozitului pe profit și atunci societatea trebuie doar să iși mărească capitalul social la 45.000 lei. Da este o sumă importantă însă nu trebuie să uităm că acești bani se pot recupera imediat după ce capitalul social a fost mărit.

Alegerea tipului de impozit cel mai potrivit pentru afacerea dumneavoastră nu este nici pe departe un lucru simplu, vă recomandăm să luați această decizie numai după o discuție cu un consultant fiscal profesionist. O alegere greșită a impozitului plătit de dumneavoastră către stat poate face diferența între o afacere profitabilă și una cu mari probleme financiare. Dacă aveți nevoie de ajutor în a face alegerea corectă vă stăm la dispoziție cu analize și sfaturi profesioniste în orice aspect fiscal al afacerii dumneavoastră.

Recent Posts

Leave a Comment

Contact

Pentru a intra in legatura cu echipa AN Contab, va rugam sa completati formularul de contact.